Recepty a zdravie.
Cesnak znižuje krvný tlak, bojuje proti nachladnutiu, ale aj rakovine. Treba ho však konzumovať po nakrájaní či rozdrvení. Cesnak patrí k najstarším známym liečivým potravinám na tejto planéte. V staroveku cesnakom kŕmili vojakov a otrokov, aby boli zdraví a silní. Starí Gréci ho používali na posilnenie bojovného ducha, Hippokrates na ochranu pred malomocenstvom, bolesťou zubov a bolesťou na hrudníku. No a v neposlednom rade sa cesnak používal aj na odohnanie upírov.
Dnešná medicína už vie, že cesnakom neodstrašíte upíra a ani neslúži ako ochrana pred malomocenstvom. Stovkami štúdií je však potvrdené, že znižuje hladinu lipidov, má antitrombotické, protizrážanlivé, antihypertenzívne, antioxidačné, antibakteriálne, antivírusové a antiparazitárne účinky.
S cesnakom proti vysokému cholesterolu a krvným zrazeninám
Cesnak je oficiálne uznaný prostriedok na zníženie cholesterolu. Podľa jednej zo štúdií cesnak znižoval hladinu LDL (zlého) cholesterolu o 4 až 15 percent bez zníženia HDL (dobrého) cholesterolu. V niekoľkých výskumoch dokonca pozorovali pri pravidelnej konzumácii cesnaku nárast HDL cholesterolu o 22 percent. Okrem toho najnovšie štúdie naznačujú, že cesnak môže byť veľmi užitočným pomocníkom pri chudnutí.
Cesnak je tiež vynikajúcim prostriedkom na podporu kardio-vaskulárneho zdravia. Jedna z účinných látok cesnaku – alicín – má významné účinky proti zrážanlivosti krvi, čiže chráni pred zhlukovaním krvných doštičiek. Krvné zrazeniny sú vo veľkej miere zodpovedné za infarkty a mŕtvice. Početné analýzy dospeli k záveru, že cesnak môže znižovať krvný tlak o dva až sedem percent po štyroch týždňoch liečby.
Nezľakne sa ani rakoviny
V mnohých laboratórnych výskumoch sa zlúčeniny cesnaku ukázali ako chemoprotektívne. Epidemiologické dôkazy poukazujú na znížené riziko vzniku rakoviny žalúdka a hrubého čreva v oblastiach, kde je vysoká spotreba cesnaku a ďalších druhov zeleniny z čeľade cesnakovitých. Protirakovinové účinky nepreukázal len čerstvý cesnak, ale aj cesnakový olej či sušený cesnak.
Bojovník proti nachladnutiu
V jednej z nedávnych štúdií skupine 70 pacientov podávali kvalitný cesnakový suplement počas dvanástich týždňov, zatiaľ čo inej – 72-člennej skupine podávali placebo. Počas skúmaného obdobia v cesnakovej skupine zaznamenali 24 prechladnutí, kým v placebo skupine 65. Okrem toho príznaky v cesnakovej skupine trvali o polovicu kratšie.
Drvený alebo krájaný cesnak zvyšuje svoj potenciál
Široké spektrum priaznivých účinkov cesnaku na zdravie tkvie v spomínanej zlúčenine alicín. Zaujímavé je, že alicín sa vlastne v cesnaku nenachádza. Strúčiky cesnaku obsahujú aminokyselinu s názvom aliín.
Ak sa cesnak rozdrví alebo nakrája, aliín reaguje s enzýmom, ktorý sa prirodzene vyskytuje v cesnaku a nazýva sa aliináza. Príroda to zariadila tak, že aliín a enzým aliináza sa nachádzajú v rozdielnych častiach rastliny a spolu reagujú len vtedy, ak je to potrebné na ochranu rastliny.
Pôsobením enzýmu aliináza na aminokyselinu aliín veľmi rýchlo vzniká alicín, pravdepodobne najdôležitejšia liečivá zlúčenina v cesnaku. Keby ste teda napríklad prehltli celý strúčik cesnaku, zrejme z toho vaše telo nebude vôbec nič mať. Cesnak preto treba čo najviac drviť, pretláčať alebo krájať.
Paprika - zásobáreň vitamínov, ktorá porazí nadváhu i toxíny
V paprike sa nachádza veľké množstvo vitamínu A, najviac je ho v tej červenej. Áčko je potrebné predovšetkým pre váš zrak. Stačí jedna šálka pokrájanej červenej papriky a máte ho dosť na celý deň. Pre rovnaké množstvo papriky ktorejkoľvek farby platí, že v nej nájdete odporúčanú dennú dávku vitamínu C.Táto zelenina je i zdrojom kyseliny listovej, potrebnej pre tvorbu červených krviniek. Spozornieť by mali predovšetkým tehotné ženy, kedže táto látka pomáha predchádzať rôznym vrodeným chybám u bábätiek. Tiež sa špekuluje o tom, že paprika hrá úlohu pri prevencii rakoviny hrubého čreva, to však zatiaľ nie je dokázané. Jedením papriky svojmu telu zabezpečíte i vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi.
Najzdravšia je červená
Červená paprika má svoju žiarivú farbu zásluhou karotenoidu lykopénu. Ten dokáže bojovať s nebezpečnými voľnými radikálmi, ktoré sa do tela dostávajú po kontakte s rôznymi toxínmi. Je tiež možné, že pôsobí ako prevencia niektorých druhov rakoviny, predovšetkým rakoviny prostaty či vaječníkov. V ostatných druhoch papriky sa však tiež nájdu karotenoidy, ktoré chránia srdce. Celkovo však platí, že spomedzi všetkých paprík má najviac živín práve tá červená.Paprika obsahuje množstvo draslíka, ktorý telu pomáha s hospodárením s vodou a minerálmi, zlepšuje výkonnosť svalov a reguluje krvný tlak. Najviac je ho v červenej a žltej. Netreba zabúdať ani na vlákninu, tá vám pomôže s trávením či vysokým cholesterolom. Betakarotén zas môže pomôcť predísť niektorým druhom rakoviny.
Zázračný kapsaicín
Keby ste zjedli plnú šálku roztopenej čokolády, orieškov či syra, bola by to poriadna kalorická bomba. Paprika? Mizivých 30 až 40 kalórií a ešte k tomu vás vďaka vláknine zasýti. To sa dá skvele využiť napríklad ak chcete niečo chrumkať pri televízii či pri poháriku. Namiesto orieškov či čipsov nakrájajte papriku na pásiky a k tomu si pripravte hummus alebo salsu. Túto zeleninu môžete samozrejme využiť predovšetkým v šalátoch, ale tiež dusenú.
Samostatnou kapitolou je látka zvaná kapsaicín, ktorú nájdete v čili papričkách. Práve ona zabezpečuje to, že vás poriadne štípu - a čím viac, tým lepšie, keďže štipľavosť indikuje množstvo antioxidantov. Aj keď najprv pálenie nezvládate, po čase zvyknete a dokonca sa vďaka nemu do tela vyplavujú endorfíny, ktoré vám zlepšia náladu. Kapsaicín pomáha pri spaľovaní tukov a tiež vtedy, keď vám je zima alebo vás niečo bolí.
Niekoľko štúdií na zvieratách zas naznačuje, že táto látka dokáže zabíjať rakovinové bunky. V tomto prípade je však potrebný ešte rozsiahly ďalší výskum.
Figy – sladká medicína
Figy sú veľmi dobrým zdrojom vlákniny a zrýchľujú metabolizmus.
Navyše znižujú riziko vzniku hemoroidov a rakoviny hrubého čreva. Vďaka vysokému obsahu draslíka figy pomáhajú regulovať krvný tlak. Vysoké množstvo vápnika a fosforu pôsobí ako veľmi dobrá prevencia proti osteoporóze. Figy zlepšujú spánok a pomáhajú pri depresiách.Gurmánska prísada
Figy sa dajú využiť mnohými spôsobmi pri príprave nápojov a pokrmov. Vyrábajú sa z nich džúsy, sirupy, lekvár, džemy a cukrovinky, alebo ich môžeme použiť na prípravu ovocných koláčov a gurmánskych omáčok k mäsovým pokrmom. Na juhu Európy sa používajú pri pečení a plnení mäsa.
Pozor na hnačku
Pri nadmernej konzumácii fíg môže dôjsť k nežiaducemu efektu - zažívacím problémom a hnačke. Preháňací účinok sa zvyšuje, ak figy zapijeme vodou alebo inou tekutinou, preto toto ovocie treba konzumovať s mierou.Rýchly recept: Zdravý šalát s figami a pomarančmi
zväzok poľníčka
hlávkový šalát
veľký pomaranč
3 čerstvé figy
šalotka
3 PL červeného vínneho octu
2 kl medu
mletá škorica
mleté klinčeky
soľ
čierne korenie
3 PL olejaPostup:
1. Poľníček a hlávkový šalát umyjeme pod tečúcou vodou a necháme uschnúť. Šalátové listy natrháme na menšie kúsky.
2. Pomaranč olúpeme, odstránime bielu kožu a jednotlivé dieliky pokrájame na menšie kúsky. Čerstvé figy umyjeme, osušíme a nakrájame na štvrtiny.
3. Šalotku ošúpeme, posekáme na kocky a prisypeme do vínneho octu. Pridáme korenie a osolíme.
4. Na záver do zálievky prilejeme kvalitný olej menej výraznej chuti. Pripravený šalát posypeme kúskami pomaranča a fíg a polejeme zálievkou.Tip lenivého labužníka
Figy, datle a marhule nakrájame na kúsky, dáme do misy, pridáme nakrájaný pór a natrhané listy šalátu. Z medu, citrónovej šťavy, nasekanej bazalky a oleja urobíme zálievku, ktorou šalát prelejeme a premiešame.
Šunkovo - slámová misa.
Čas prípravy:30 minút
Náročnosť:Najľahšia
Počet porcií:2
Pomôcky:doska na krájanie, nôž, vykrajovátka
Ingrediencie:
1ks pomaranč
1 ks paprika
1 ks lolo šalát
1 ks paradajka
1 ks uhorka
1 ks pór
IVeľkonočná misa pre kupačov.Čas prípravy:120 minút
Náročnosť:Priemerná
Ingrediencie:30 vajec, 2 litre plnotučného mlieka , 2 kávové lyžičky soli, 1 kávová lyžička cukru, petržlenová vňať alebo pažítka, hrozienka,Údená bravčová krkovička bez kosti Tauris
Popis receptu:
Údenú bravčovú krkovičku bez kosti dôkladne opláchneme, vložíme do hrnca so studenou vodou anecháme variť na miernom ohni. Údené mäso by sa malo variť tak dlho, koľko kíl váži. To znamená,že ak mäso váži 1,5 kilogramu, budeme ho variť 1,5 hodiny. Uvarenú šunku potrieme olejom a dáme zapiecť dorúry na pol hodinu.

Plnené kuracie stehná.
Čas prípravy:60 minút
Čas pečenia:45 minút
Náročnosť:Priemerná
Ingrediencie:
4 kuracie stehná
200 g gazdovskej slaniny

200 g mrkvy
2 vajcia
100 g hrášku
100 g kukurice
Olej
Korenie na kurča

P